در کشور ترکیه، اقامت به چند دسته کلی تقسیم میشود که عبارتند از:

 

اقامت کوتاه مدت

اجازه اقامت کوتاه مدت ممکن است به اتباع خارجی زیر اعطا شود:

1) کسانی که برای تحقیق علمی می آیند
2) کسانی که دارای اموال غیر منقول در ترکیه هستند
3) کسانی که ارتباط تجاری یا تجارتی ایجاد خواهند کرد
4) کسانی که در دوره های آموزشی ضمن خدمت شرکت خواهند کرد
5) کسانی که برای اهداف آموزشی یا مشابه در چارچوب توافق نامه هایی که جمهوری ترکیه طرف آن است یا برنامه های تبادل دانشجو می آیند.
6) کسانی که برای مقاصد گردشگری اقامت خواهند داشت
7) به شرط نداشتن یکی از بیماری هایی که تهدیدی برای سلامت عمومی محسوب می شود، درمان می شوند.
8) کسانی که بنا به درخواست یا تصمیم مقامات قضایی یا اداری نیاز به اقامت در ترکیه دارند
9) کسانی که از اجازه اقامت خانوادگی به اجازه اقامت کوتاه مدت تغییر کرده اند
10) در دوره های آموزش ترکی شرکت خواهد کرد
11) کسانی که از طریق مؤسسات دولتی در آموزش، پژوهش، کارآموزی و دوره های آموزشی در ترکیه شرکت خواهند کرد
12) کسانی که تحصیلات عالی خود را در ترکیه به پایان رسانده اند و ظرف شش ماه از تاریخ فارغ التحصیلی درخواست داده اند.
13) اجازه اقامت کوتاه مدت حداکثر برای یک سال در یک زمان صادر می شود.

14) اجازه اقامت صادر شده در محدوده کسانی که در دوره های آموزش ترکی شرکت می کنند حداکثر دو بار صادر می شود.

15) اجازه اقامت صادر شده در محدوده افرادی که تحصیلات عالی خود را در ترکیه به پایان رسانده اند و ظرف شش ماه از تاریخ فارغ التحصیلی درخواست کرده اند، حداکثر برای یک سال و فقط برای یک بار می توانند اعطا شوند.

 

 

 

اقامت بلند مدت

به اتباع خارجی که حداقل هشت سال بدون وقفه در ترکیه اقامت داشته باشند یا دارای شرایط تعیین شده توسط اداره سیاست مهاجرت باشند، با تایید وزارت، توسط فرمانداری ها مجوز اقامت نامحدود اعطا می شود.
پناهندگان، پناهندگان مشروط و دارندگان وضعیت حمایت فرعی، دارندگان اجازه اقامت بشردوستانه و کسانی که تحت حمایت موقت هستند، حق دریافت مجوز اقامت طولانی مدت را ندارند.

نکات مهم درباره دارندگان اقامت طولانی مدت:

الزام به انجام خدمت سربازی
انتخاب کردن و انتخاب شدن
ورود به مناصب دولتی،
واردات خودرو به صورت معافیت، مشروط بر اینکه حقوق مربوط به تامین اجتماعی محفوظ باشد و در استفاده از این حقوق مشمول مقررات قانون مربوط به استثنای مقررات در قوانین و مقررات خاص باشند، از حقوق اعطا شده به شهروندان ترکیه بهره مند می شوند.

اقامت دانشجویی

اجازه اقامت دانشجویی به خارجی هایی داده می شود که با مدرک کاردانی، لیسانس، فوق لیسانس یا دکترا در یک موسسه آموزش عالی در ترکیه تحصیل خواهند کرد.اتباع خارجی که تحصیلات ابتدایی و متوسطه را دریافت می‌کنند و هزینه‌های آنها بر عهده شخص حقیقی یا حقوقی است، می‌توانند با موافقت والدین یا نمایندگان قانونی اجازه اقامت دانشجویی را برای دوره‌های یک ساله در طول تحصیلشان اعطا و تمدید کنند.
مجوز اقامت دانشجویی به والدین دانش آموز و سایر بستگان او حقی برای دریافت مجوز اقامت نمی دهد. اگر مدت تحصیل کمتر از یک سال باشد، مدت مجوز اقامت دانشجویی نمی تواند از مدت تحصیل بیشتر باشد.

اقامت خانوادگی

(1) شهروندان ترکیه و یا شهروندان خارجی که دارای مجوز کار هستند میتوانند برای همسر خارجی اش، فرزند خارجی زیر ۱۸ سال خود، و یا فرزند خارجی تحت تکفل خود و یا همسرش اقامت خانواده بگیرد. با این حال، مدت مجوز اقامت خانواده هرگز نباید از مدت مجوز اقامت اسپانسر تجاوز کند.
(2) در مجوز اقامت خانواده فرزندان، رضایت مادر یا پدری که در خارج از ترکیه حضانت مشترک دارند، در صورت وجود، الزامی است.
(3) مجوزهای اقامت خانوادگی حق تحصیل در مؤسسات آموزش ابتدایی و متوسطه را تا سن هجده سالگی بدون اخذ مجوز اقامت دانشجویی فراهم می کند.
(4) افرادی که به سن هجده سالگی رسیده اند در بین افرادی که حداقل سه سال با اجازه اقامت خانوادگی در ترکیه اقامت داشته اند می توانند در صورت درخواست این مجوز را به اجازه اقامت کوتاه مدت تبدیل کنند.
(5) در صورت طلاق، اجازه اقامت کوتاه مدت ممکن است به یک خارجی که با یک شهروند ترکیه ازدواج کرده است، اعطا شود، مشروط بر اینکه حداقل سه سال با مجوز اقامت خانواده اقامت داشته باشد. اما در صورتی که با رای دادگاه مربوطه ثابت شود که همسر خارجی قربانی خشونت خانگی است، مهلت سه ساله لازم نیست.

اقامت از طریق کار
مجوز کار و یا چالیشما ایزنی به مجوزی گفته میشود که توسط وزارت کار و تامین اجتماعی به منظور کار یک شخص خارجی در ترکیه صادر می شود. مجوز کار، یکی‌ از قویترین نوع اقامت است. شایان ذکر است، شهروندان خارجی که دارای مجوز کار هستند میتوانند برای همسر خارجی اش، فرزند خارجی زیر ۱۸ سال خود، و یا فرزند خارجی تحت تکفل خود و یا همسرش اقامت خانواده بگیرد.

راندوو چیست؟

راندوو یکی از پرکاربردترین لغات در ترکیه است و به طور کلی به نوبت ملاقات در ترکیه گفته می‌شود. در امور مهاجرت و اقامت، راندوو به نوبتی که افرادی که قصد دریافت اقامت ترکیه را دارند در سایت اداره مهاجرت می گیرند اطلاق میشود. برای اخذ راندوو باید به سایت اداره مهاجرت رجوع کرد.
نکات مهم:

هنگام وارد کردن شماره تلفن و ایمیل بسیار دقت کنید چونکه در صورت عدم دسترسی اداره مهاجرت به شما، نوبت و مراحل اخذ اقامت کنسل میشود. در صورتی که خود نمی توانید راندوو بگیرید، این کار را به موسسات و شرکت های معتبر بسپارید.

از زمان ورود به ترکیه فقط ۹۰ روز جهت اخذ راندوو وقت دارید. پس از آن، باید حتما از ترکیه خارج شده و پس از مدت ۳ ماه در خارج از ترکیه، دوباره وارد خاک ترکیه شوید.

پس از ثبت نام راندوو، در صورتی که پس از ۱ ماه مسج یا ایمیل دریافت نکردید، حضورا به اداره مهاجرت مربوطه رجوع کنید.

اخذ راندوو برای تمامی اعضای خانواده باید بصورت جداگانه صورت بگیرد، حتی برای نوزادان. در صورت تولد نوزاد شما در ترکیه، فقط ۶‌ماه فرصت برای اخذ راندوو وقت دارید.

اعتبار پاسپورت باید حداقل ۱ سال باشد.

برای پیگیری و یا کنسل کردن راندوو میتوانید با شماره تلفن ۱۵۷ تماس بگیرید. منوی شماره ۵ به زبان فارسی است.

مدارک‌لازم جهت اخذ اقامت

با توجه به نوع اقامت شما، مدارک هم متفاوت است ولی در در صورتی که برای اولین بار درخواست اقامت میدهید، مدارک زیر را آماده کنید:

تکمیل کردن فرم راندوو

چهار قطعه عکس بیومتریک ۶ در ۴

اصل و کپی پاسپورت
اجاره نامه منزل با مهر تاییدیه نوتر
بیمه سلامت ۱ ساله (برای افراد بین ۱۸ و ۶۵ سال)
دریافت شماره مالیاتی از اداره مهاجرت
ترجمه صفحه اول پاسپورت به ترکی و اخذ تاییدیه نوتر
پرداخت هزینه های کارت اقامت
رضایت نامه پدر یا مادر برای افراد زیر ۱۸ سال

ویزا
شهروندان ایران و ترکیه برای اقامت کمتر از ۹۰ روز نیاز به دریافت ویزا ندارند. شهروندان عزیز افغانستان برای ورود به ترکیه حتما باید درخواست ویزا را در سرکنسولگری سفارت ترکیه در کابل و یا مزار شریف انجام داده و پس از اخد ویزا وارد خاک ترکیه شوند.

 

جهت دریافت مشاوره و خدمات اخذ اقامت، لطفا فرم زیر را پرکنید.

فرم درخواست مشاوره